Vahendid:
- Destilleerimisseade (või kaks kolbi ja taldrik)
- Põleti ja statiiv
Protseduur:
1. Sea destilleerimisseade töökorda (joonis A). Vala pudelisse mudast vett ja kuumuta seda.
2. Kui destilleerimisseade puudub, aseta üks kolb (mudase veega) statiivile ja teine selle kõrvale ning kuumuta mudast vett. Hoia taldrikut kolvide kohal kaldu (vt joonis B) nii, et ühest kolvist tulnud veeaur kondenseeruks taldrikul ja tilguks teise.
3. Proovi destilleeritud vett juua.
Selgitus Mudavesi keeb tõenäoliselt temperatuuril, mis on kõrgemal kui 100 °C, ent kui termomeeter ei asu mitte mudavees vaid selle kohal, näitab see ikkagi 100 °C ehk veeauru temperatuuri. Kõik ained, mis keevad kõrgemal temperatuuril kui vesi (nagu näiteks muda), jäävad keeduanumasse maha, sest vee keemistemperatuuri saavutamisel temperatuur enam ei tõuse (lisasoojus kulub vee aurustamisele). Seetõttu on kondenseeruv aur puhas vesi. Vett saab puhastada ka filtreerimise abil (nt läbi paksu liivakihi), kuid siis sisaldab vesi ka mineraale, mida destilleeritud vees ei ole. Ka vihmavesi ei ole nii puhas kui destileeritud vesi, sest vihmapiisk võib langemise jooksul endaga veidike tolmu, tahma ja lenduvaid kemikaale (eriti tööstusliku saastega aladel) kaasa korjata. Siiski on vihmavesi üsna puhas ja joodav.