Vahendid:
- Värsked viinamarjad ja gaseeritud jook (näiteks 7Up)
- Klaas
Protseduur:
1. Vala jook klaasi.
2. Koori üks viinamari (tõmba koor lahti nii, et viinamari jääks terveks).
3. Võta ka üks koorimata viinamari kätte ja küsi, kumb neist on raskem. (Oodatav vastus: koorimata viinamari on raskem. Õige!)
4. Pane mõlemad (kooritud ja koorimata) viinamarjad joogi sisse ja vaata, mis nendega juhtub.
Selgitus See katse on sobiv adhesiooni- ja kohesioonijõudude seletamiseks (mullid kinnituvad viinamarja koorele adhesiooni tõttu). Koorimata viinamarja pind on vetthülgav (hüdrofoobne), mistõttu saavad joogis tekkivad CO2 mullid selle pinnale kinnituda. Kooritud viinamarjal sellist kihti ei ole; see on märguv (hüdrofiilne) ja mullid ei saa sellele kinnituda. Koorimata viinamari osutub kaalult kergemaks, sest sellele kinnitunud mullide abil tõuseb see pinnale. Seal kaotab viinamari osa oma mullidest ja võib uuesti allapoole vajuda. Kui mullid uuesti koorele kogunevad, tõuseb viinamari jälle pinnale.