Soola abil hõljuv muna

Paneme muna soola abil hõljuma.

Vahendid:

  1. Värske muna, keedusool
  2. Suurem klaas või plastnõu ja segamispulk

Protseduur:

1. Vala nõusse umbes 2/3 ulatuses vett.

2. Küsi: „Mida teeb muna vees, ujub või upub?” aseta muna ettevaatlikult vette.

3. Lisa soola ja sega tasakesi (muna on toores), kuni muna jääb ujuma.

4. Proovi vees ka teisi aineid lahustada: suhkur, söögisooda, siirup jne.

Milline on muna tihedus võrdluses vee tihedusega?
Mis muutub, kui lisada veele soola?
Milliseid omadusi me võrdleme, kui tahame teada, kas keha ujub teatud vedelikus või upub selles?
Kas muna tõuseb pinnale alkoholis, siirupis, õlis?
Kuidas määrata muna ruumala?

Selgitus Muna käitumisest vees võib näha, et värske muna on veidi suurema tihedusega kui puhas vesi. Tegelikult võib muna tiheduse määrata, kui kaaluda muna selle ruumala poolt väljatõrjutud vee (veetasemete vahe) järgi ja jagades massi ruumalaga. Soola lisamine veele suurendab selle tihedust. Väljatõrjutud vee mass ja seega ka sellele vastav raskusjõud (mis on võrdne üleslükkejõuga) on suuremad. Munale mõjuv ülespoole suunatud jõud seega kasvab ja mingil hetkel jääb muna hõljuma tõuseb isegi pinnale. Samal põhjusel on merevees kergem ujuda kui magevees.