Vee keetmine külma veega

Vahendid:

  1. Tugev kuumakindel läbipaistev pudel ja klamber
  2. Ühe auguga kork
  3. Põleti ja statiiv

Protseduur:

1. Tee katse eelnevalt läbi, et veenduda, et kasutatav pudel peab rõhule ja temperatuurimuutustele vastu. Soovitatav on kanda ka kaitseprille.

2. Täida pudel 3/4 ulatuses veega ja kuumuta kuni keemiseni.

3. Kinnita pudelikaela külge klamber, kustuta tuli ja sulge pudel kiiresti üheaugulise korgiga, milles on termomeeter. Lase õpilastel termomeetri näitu lugeda (see peaks olema u 98-100 kraadi).

4. Pööra pudel tagurpidi ja lase sellele kraanist külma vett.

5. Jälgi, kuidas vesi keema läheb ning lase õpilastel termomeetri näit lugeda.

Miks vesi lõpetab keemise, kui soojusallikas ära võtta?
Mis temperatuuril vesi keeb tavaliselt?
Mida teeb külm vesi pudelis oleva veeauruga?
Kui suur võiks olla rõhk pudelis, kui seda juba jahutatakse?
Milline on kõige madalam temperatuur, mille juures saab sedasi vett keeta?

Selgitus Vett keetes tekib vee kohale veeaur, mis lükkab peaaegu kogu õhu pudelist välja. Kui pudel sel hetkel sulgeda, jääb õhk pudelist välja ning pudelisse ainult vedel vesi ja veeaur. Kui pudelit jahutada, kondenseerub veeaur külmal pudelipinnal ja rõhk pudelis väheneb. Vee keemistemperatuur sõltub rõhust: mida väiksem on rõhk, seda madalam on keemistemperatuur. 100 °C juures keeb vesi atmosfääri- ehk normaalrõhul (760 mmHg või 101 kPa). Kõige madalam temperatuur, mille juures vett keeta saab, on umbes 0 °C (rõhul 611 Pa). Alla selle temperatuuri muutub vedel vesi jääks (mis võib veel madalamal rõhul siiki ka sublimeeruda).