Uisutamine ja lumepalli tegemine
Saskia Alusalu uisutab

Miks libisevad uisud üle jää? Kas jää võib olla uisutamiseks liiga külm? Kas uisutamine muutub raskemaks, kui jää temperatuur on vaid veidi alla külmumistemperatuuri? Miks saab lumest teha lumepalli, kuid väga külma lumega seda teha ei saa?

Vastus Uisk libiseb üle jää ainult tänu määrdeainele, milleks on kas juba jääpinnal olemasolev või uisu ja jää hõõrdumisel tekkinud vesi. Seesama hõõrdumine soojendab ka uisutera, jäässe jäävat jälge ja veepritsmeid ning jäätükikesi, mida liikuv tera külgedele laiali paiskab. Kui jää pinnal on liiga palju vett, tekib selle mõjul hõõrdejõud, mis muudab uisutamise raskemaks. Selline probleem võib esineda siis, kui näiteks päikesepaiste käes on jää temperatuur vaid veidi alla külmumistemperatuuri.

Varem seostati määrdena toimivat veekihti survelise sulamisega, mille korral suhteliselt õhukese uisutera poolt jääle avaldatud surve vähendab jää normaalset sulamistemperatuuri. Seega kui jää pole väga külm, siis vahetult uisu alla jääva jää temperatuur ületaks külmumistemperatuuri ja jää sulaks. Katsete ja arvutuste tulemused on siiski näidanud, et survelisel sulamisel on uisutamisele kas väike või olematu mõju.

Kuigi jääs on vee molekulid tihedalt üksteisega sidemete abil seotud, võivad jää pinnal olevad vee molekulid olla nõrgemalt seotud ja seetõttu poolvedelas olekus. Sellist olekut nimetatakse eelsulamiseks või pinnasulamiseks. Need suhteliselt nõrgalt seotud molekulid, mis asuvad väga õhukeste laikudena ega moodusta ühtlast kihti, võimaldavad väiksemat hõõrdumist kui jäik jää.

Lumepalli tegemiseks pressitakse peotäis kohevat lund tihedaks palliks kokku. Lumeosakeste üksteisest üle libisedes osa lumest hõõrdumise tulemusena sulab ja tahkub seejärel jääna, mis lumepalli kokku seob. Juba varem üles sulanud lumelaigud külmuvad samuti ja moodustavad siduva jää. Kui lumi on märg (kergesti käes või päikesepaistes sulav), võib saadav pall olla pigem jää- kui lumepall. Loomulikult on tavalises lumesõjas jääpallide kasutamine keelatud, sest need võivad olla kivikõvad.

Liiga külmast lumest ei saa lumepalli teha. Üksteisest möödalibisevate lumeosakeste hõõrdumine ei suuda lund sulatada ja jääd ei teki. Ilma siduva jääta vajub lumi kohe laiali.