Suitsusignaalid ja seenekujulised pilved

Ameerika põliselanikud oskasid lõkkesuitsu abil üle suurte vahemaade signaale saata. Nad asetasid tulle piisavalt kuluheina, mis tekitas palju suitsu, ning katsid seejärel tule lühikeseks ajaks märja tekiga. Kui nad teki eemale tõmbasid, paiskus õhku pahvakas suitsu, mis paistis väga kaugele. Miks hajus suits teatud kõrgusele jõudes horisontaalsuunas laiali, kui signaale saadeti varahommikul või hilisel pärastlõunal? Suits võttis sellisel juhul seenekübara või tuumaplahvatuse suitsusamba kuju.

Tohutu suur seenekujuline pilv. Arvatavasti siiski mitte indiaanlaste tehtud.

Austraalia põliselanikud kasutasid samuti teadete edastamiseks lõkkesuitsu, kuid selle asemel, et tuld tekiga katta, tõstsid nad põleva materjali pika ridva otsa. Samal ajal, kui hulk inimesi tule alust üles tõstsid, loopisid teised tule peale kuiva heina. Kergitamise tulemusena hoogustus õhuvool lõkkesse, mis puhus tuld suuremaks. Juurde visatud kuiv hein tekitas palju suitsu. Kui suitsust moodustusid seenekübarad ja pärismaalased hoolsalt oma pingutusi koondasid, võisid nad taevasse saata kuus täpselt üksteise kohal asuvat seenemütsikest. Kuidas suutsid nad suitsumütsikeste tekkimise kõrgust seada?

Miks tekivad võimsate plahvatuste, näiteks maapinnal või maapinna kohal toime pandud tuumaplahvatuste mõjul seenekujulised pilved?

Vastus Suitsupahvakud levivad horisontaalselt kõrgusel, kus suits on jahtunud ümbritseva õhu temperatuurini. (Vaata eelmist punkti.) Seenekübara kuju on kõige nähtavam õhumassi inversiooni korral (kui õhu temperatuur tõuseb koos kõrguse kasvuga), nagu võib juhtuda siis, kui päeva alguses või lõpus maapind jahe on. Austraallased seadsid iga suitsupahvaku eri kõrgusele nii, et muutsid tule põlemise intensiivsust. Kui tule temperatuur tõusis, kerkis suits kõrgemale.

Tuumaplahvatus

Teise maailmasõja ajal kasutati oluliste sihtmärkide, näiteks tehaste, peitmiseks öise pommitamise eest suitsukatet, seda eriti kuuvalgetel öödel. Diisliõli põletamisega tekitati tihe õline must suits, mis kattis tehaseid täpselt samuti nagu see kattis üksikutel külmadel öödel puuviljaaedu, kaitstes neid külma eest. Suits ei tõusnud eriti kõrgele, sest see polnud põletusahju kõrgest korstnast väljudes enam väga kuum. Nõnda tekitati õrna tuuleõhu abil õhuke kiht, mis peitis või maskeeris sihtmärke.

Tuumaplahvatus tekitab hõõguva tulekera, mis kiiresti õhku soojendab. See õhk tõuseb seejärel kiiresti üles, imedes maapinna lähedalt kaasa õhku, prahti, tolmu ja veeauru, mille tulemusena moodustub seenekujuline pilv. Nagu tulelõkete puhulgi, jahtub õhk lõpuks ümbritseva õhu temperatuurini, misjärel see hakkab levima horisontaalsuunas, moodustades seenekübara.