Soojusülekanne. Kehade soojenemine ja jahtumine
Heat moves
Kuumas kohvis läheb ka lusikas kuumaks.

Suvel päikse käes viibides tunneme, kuidas päike meid soojendab. Kuuma teed juues võime oma keele ära põletada. Toa nurgas olev ahi kütab kogu toa soojaks. Mis toimub, st kuidas füüsika selliseid nähtusi seletab? Mida tuleb tähele panna, et end mitte ära kõrvetada?

Ahi soojendab tuba, sest õhus olevad aineosakesed põrkavad vastu ahju ja osa sooja ahju aineosakeste soojusliikumise kineetilisest energiast kandub põrkes üle õhu molekulidele – õhu siseenergia suureneb ehk temperatuur tõuseb.

Siseenergia levimist ühelt kehale teisele nimetatakse soojusülekandeks.

Kui ahi soojendab tuba, siis ütleme, et ahi andis õhule teatud soojushulga.

Soojushulgaks nimetatakse keha siseenergia hulka, mis kandub ühelt kehalt teisele.

Ahi andis soojushulga toale, seega ahju enda siseenergia vähenes. Tuba sai sama suure soojushulga, kui ahi ära andis, kuna ka soojusülekande korral peab kehtima energia jäävuse seadus: nii suure soojushulga, kui üks keha ära annab, peab teine keha vastu võtma.

Üks ja seesama koht pildistatuna termokaamera ja tavalise kaameraga. Termokaamera pildil olevad jäljed näitavad, et seal on põrand soojem. Kuidas põrand soojaks sai? Ilmselt keegi seisis seal ja jäljed on alles "kuumad". Kuna põrand on soojenenud, siis järelikult jalad jahtusid, sest andsid oma siseenergiat põrandale ära. Kui liiga kaua külmal põrandal seista, hakkavad jalad külmetama - nende temperatuur langeb nii palju, et hakkame seda tajuma. 

Soojusülekanne kehade vahel toimub ainult siis kui kehadel on erinev temperatuur. Kui kehade temperatuur on sama, siis on kehad soojuslikus tasakaalus ning soojusülekannet ei toimu.

Kuna soojushulk on võrdne keha siseenergia muuduga soojusülekandes, siis on ka soojushulga ühikuks energia ühik džaul (lühend J).

Džaulid ja kalorid

Füüsikas kasutame energia ühikuna džauli. Aga tihti kohtame ka kaloreid, näiteks toiduainete pakendite peal. Kas jutt käib ikka ühest ja sellestsamast füüsikalisest suurusest? Kuidas need kaks omavahel seotud on?
Nii tehakse tuld tulevibuga – puidu kiirel hõõrdumisel tekib kuum süsi, millega saab süüdata lõkke.

Keha siseenergiat on võimalik muuta ka tööd tehes. Näiteks saab lõket süüdata, hõõrudes pehmet ja kõvemat puud teineteise vastu – puu temperatuur tõuseb sedavõrd, et võib heina vm kergesti süttiva materjali süüdata. Sarnaselt võivad kaks metalli üksteise vastu hõõrdudes kuumeneda kuni sulamiseni. Kuna hõõrudes kehade temperatuur tõuseb, suureneb järelikult ka nende siseenergia.

Keha siseenergia arvelt on võimalik teha ka mehaanilist tööd.

Aurumasinad teevad söe põlemisel vabanenud energia arvel mehaanilist tööd. Ehkki igapäevaelus me selliseid vedureid enam ei kohta, on nende tööpõhimõtet sellegipoolest põnev uurida. Vaata, kas saad selle joonise abil selgeks. Kuidas liigub energia?
Auruvedur termokaameras. Kohad, mida termokaamera näitab punasemalt on soojemad, sinisemad kohad külmemad. Kas klapib auruveduri tööpõhimõtet selgitava joonisega? 
Summary

Heat transfer

Siseenergia levimist ühelt kehale teisele nimetatakse soojusülekandeks ehk soojuseks. Kui kehade temperatuur on ühesugune, siis on kehad soojuslikus tasakaalus ning soojusülekannet ei toimu.

Soojushulk

Soojushulgaks nimetatakse keha siseenergia hulka, mis kandub ühelt kehalt teisele.

Energia jäävuse seadus soojusülekandel

Nii suure soojushulga, kui üks keha ära annab, peab teine keha saama.

Harjutusülesanded
On average, the heat output of a pupil is 200W. This means that the pupil releases 200J of energy into the medium every second. How much heat does the student give off to the class in ()?
Sügisel on taevas näha palju langevaid tähti. Tegelikult ei ole need tähed, vaid Maa atmosfääri sattunud meteoorkehad, mis põlema süttivad. Miks süttivad meteoorkehad Maa atmosfääris põlema?
Võta toos tikke ning proovi panna tikku põlema nii, et sa tõmbad seda hästi rahulikult vastu tikutoosi karedat pinda. Tõmba nüüd tikku hästi kiiresti vastu tikutoosi karedat pinda. Miks ühel juhul tikk süttib, aga teisel juhul mitte?
Have a class experiment called "Who is the hottest student in the class?" Take the students' hand temperature and see who has the highest temperature.
LisalugemineAdditional tasks
Soojusülekande liigid
Thermal conductivity
Teeme katse, kus raudvarda külge kinnitame parafiiniga väikesed kirjaklambrid. Soojendades nüüd metallvarrast ühest otsast, kukub kõigepealt maha see kirjaklamber, mis on soojendatavale otsale kõige lähemal. Seejärel hakkavad järjest kukkuma teised kirjaklambrid. Kirjaklambrid kukuvad maha sellepärast, et raudvarda soojenedes parafiin sulab ja ei hoia enam kirjaklambrit kinni. Kirjaklambrite alla kukkumise järjekord näitab, kuidas raudvarda temperatuur soojuse levides muutub.

Kui erineva temperatuuriga kehad on vahetus kontaktis, siis soojema keha suurema soojusliikumise kineetilise energiaga osakesed annavad osa oma energiat põrgete kaudu külmema keha väiksema energiaga osakestele, mistõttu soojem keha jahtub ja (energia jäävuse seadusest tulenevalt) külmem keha soojeneb.

Sama nähtust toimub siis, kui ühe keha erinevad osad on erinevate temperatuuridega – soojema keha osa suurema soojusliikumise kineetilise energiaga osakesed annavad põrgete kaudu osa oma energiat külmemale keha osale ja temperatuur kehas ühtlustub.

Soojusjuhtivus on selline soojusvahetuse liik, kus aine siseenergia kandub ühelt aineosakeselt teisele.

Nii soojeneb meie käsi tulist teetassi katsudes ning ühest otsast soojendatav raudvarras läheb lõpuks ka teisest otsast kuumaks. 

Soojusülekandes aineosakeste tasemel toimuvat saab uurida arvutisimulatsioonis. 

Siseenergia ei liigu hetkeliselt soojusjuhtivuse kaudu ühelt kehalt teisel või aine sees. See, kui kiiresti aineosakesed siseenergiat edasi kannavad, sõltub ainest. Metallid on üldiselt head soojusjuhid, üks paremaid soojusjuhte on vask. Gaasid on aga halvad soojusjuhid ning kannavad soojust edasi aeglaselt. Näiteks õhk juhib soojust umbes 17 000 korda halvemini kui vask.

Erinevates olukordades on vaja erineva soojusjuhtivusega materjale. Näiteks peavad soojusmaterjalid olema õhulised, kuna õhk on halb soojusjuht. Soojustus on eriti efektiivne, kui kehade vahele tekitada vaakum sest soojusülekannet ei saa siis toimuda. Mõnel teisel juhul aga on vaja soojust kiiresti ühelt kehalt teisele juhtida. Siis tuleks kasutada pigem metalle.

Konvektsioon

Kui paneme köögis vett täis poti kuumale pliidile, siis õige varsti muutub vesi ka pinna lähedalt soojemaks. Kui toa nurgas on radiaator, siis soojeneb tuba tervikuna. See toimub palju kiiremini, kui võiks oodata soojusjuhtivuse teel soojuse levimiselt.

Tuba soojeneb põhiliselt konvektsiooni tõttu. Konvektsioon tekib sellepärast, et soe õhk on hõredam kui jahedam õhk. Järelikult on võrdse ruumala ja rõhu korral soe õhk kergem kui külm õhk ja soe õhk tõuseb ülespoole ning külm õhk langeb allapoole.

Õhuringlus konvektsioonis

Näiteks radiaatori juures õhk soojeneb ja see tõuseb üles lae alla. Siis satub radiaatori juurde külm õhk, mis omakorda soojeneb ja ülespoole tõuseb. Kuna radiaatori juurest voolab pidevalt sooja õhku lae alla juurde, siis hakkab see lae all radiaatorist kaugemale liikuma, samal ajal jahtudes ja lõpuks uuesti allapoole vajudes.  Nii tekib õhu ringlus, mis  toimub seni, kuni toas on õhu temperatuur ühtlustunud radiaatori temperatuuriga.

Koos sooja õhuga liigub ka selle siseenergia, kandudes ühest kohast teise palju kiiremini, kui seda võimaldaks difusioon.

Konvektsioon on siseenergia levimine vedeliku- või gaasivoolude teel.

Konvektsiooni saab uurida ka arvutisimulatsioonides.

Thermal radiation
Kuidas jõuab soojus kaminast varvasteni? Kindlasti ei ole see soojusjuhtivus. Ilmaselt ka mitte konvektsioon - soe õhk tõuseb ju kamina kõrvalt otse üles. 

Räägitakse, et kosmoses on väga külm. Jah, temperatuur on seal tõesti madal, aga kas me tunneksime seda külmana? See on õigustatud küsimus, sest kosmoses on vaakum, seal on väga vähe aineosakesi. Aga kui ei ole aineosakesi, siis ei saa olla ka soojusjuhtivust ega konvektsiooni. Kas sellest võib järeldada, et kosmoses hulpiva kosmonaudi siseenergia ei muutu ja tal on hea soe olla?

Päris nii see siiski ei ole. Meil on rääkimata veel viimane soojusülekande liik – soojuskiirgus. Nimelt kõik kehad, sõltumata nende materjalist või temperatuurist, kiirgavad soojuskiirgust. Mida kõrgem on keha temperatuur, seda rohkem soojuskiirgust keha ajaühikus kiirgab.

Soojuskiirgus on üks osa nähtamatust valgusest, mida õppisime 8. klassis – soojuskiirgus on infravalgus.

Soojuskiirgus ja soojusliikumine

We know that the particles of matter are in constant thermal motion. We also know that all bodies emit infrared radiation, also known as thermal radiation. How are these two phenomena related?
Kui tahm satub lumele, siis hakkab see seal valgust neelates soojenema, soojendades ühtlasi ka lund. Tulemuseks on lume kiire sulamine tahmakihi all.

Aine ka neelab soojusenergiat soojuskiirgusena. Soojuskiirguse neeldumisel aineosakeste soojusliikumise kiirus suureneb. Just soojuskiirgus on see, mis meie käsi kamina ees istudes soojendab. Loomulikult väheneb sealjuures ka kamina siseenergia – energia on jääv suurus.

Valgusõpetuses rääkisime, et valgus pinnal kas peegeldub, hajub või neeldub. Nüüd teame, et mida suurema osa valgusest (nähtamatust ja nähtavast) keha neelab, seda rohkem see soojeneb. Hästi neelavad pinnad näivad meile tumedad, sest nendelt ei jõua meie silma valgust. Seega on suvel sobilikum kanda heledaid riideid – need neelavad vähem soojuskiirgust ja meil ei hakka nii kergesti palav.

Kui keha ja seda ümbritseva keskkonna temperatuurid on võrdsed, siis on keha poolt kiiratud ja neelatud soojushulgad võrdsed, keha on ümbritseva keskkonnaga soojuslikus tasakaalus.

Kuidas töötab kiirgustermomeeter ja termokaamera?

Using the infrared thermometer and thermal camera is deceptively simple - press the button and you will get the result. On closer inspection, it's much more exciting.
Soojusülekanne igapäevaelus
Domineerivad soojusülekande liigid põleva küünla läheduses.

Sellised ongi kolm soojusülekande liiki: soojusjuhtivus, konvektsioon ja soojuskiirgus. Reaalses elu esinevad nad tavaliselt koos. Tihti on ka nii, et üks neist liikidest domineerib. Selle illustreerimiseks sobib jälle küünla leek - kui hoida kätt küünla kohal, siis tunneme konvektsioonis käeni jõudvat kuuma õhu voolu, kätt küünla küljel hoides tunneme eelkõige soojuskiirgusena käeni jõudvat soojust, kui pistame lusika leeki, siis jõuab soojus meieni soojusülekande kaudu.

Summary

Thermal conductivity

This type of heat exchange, in which the internal energy of a substance is transferred from one substance particle to another, is called heat conduction.

Konvektsioon

Konvektsiooniks nimetatakse siseenergia levimist vedeliku- või gaasivoolude teel.

Thermal radiation

All bodies, regardless of their material or temperature, emit thermal radiation. The higher the body temperature, the more thermal radiation the body emits per unit of time.

Harjutusülesanded
Find a metal object and a wooden object in the class. Take one for one and one for the other. Why do their temperatures seem different to you?
Õhk on halb soojusjuht, kuid õhu kätte seisma jäetud esemed ometigi jahtuvad. Miks?
Korralda katse. Lisa veele natuke kaltsiumkarbonaadi (või mõne muu lahustumatu aine) pulbrit. Jäta klaasitäis sellist veesegu sooja ahju kõrvale seisma. Kuhu serva settib sade?
Have a class experiment called "Whose water is the hottest?" Take identical beakers and pour hot water into them. Reduce the heat exchange between the beaker and the air using different techniques. Measure the water temperatures again after a while. Whose water temperature was the highest?
Soojal kevadpäeval tekkis õpilastel idee jahutada klassiruumi radiaatoritega, lastes neist läbi külma vee. Kas külmaradiaator töötab sama hästi kui soojaradiaator? Kuidas liigub õhk klassiruumis, kui radiaatoreid jahutada?
Tuppa toodi kaks täpselt ühesugust jäätükki. Üks jäätükk jäeti katmata, teine kaeti kasukaga. Kumb jäätükk sulas kiiremini? Miks?
LisalugemineAdditional tasks
Heating and cooling of bodies
Kass kärsatab vorstikesi

Uurime olukorda, kus soojusvahetuses keha olek ei muutu. Sel korral siseenergia suurenedes tõuseb ka keha temperatuur. Aga kui palju? Kas saame elektrienergia hinda teades arvutada, kui palju läheb maksma vannivee soojendamine 20 kraadilt 40 kraadini?

Valame ühte keeduklaasi , teise ja kolmandasse toasooja (22 ºC) vett ning soojendame neid kolmel ühesugusel pliidil ühe minuti jooksul, mõõtes samal ajal vee temperatuure kõikides anumates.

Sellises katses on kõigile kolmele keeduklaasile antav soojushuk ühesugune. Katses saime, et vee temperatuur oli ühe minuti möödudes 52,7 kraadi, vee temperatuur oli 35 kraadi ja  vee temperatuur tõusis vaid 28 kraadini. Sellest saame järeldada, et aine temperatuuri muutus sellele mingi soojushulga lisades või ära võttes sõltub aine massist.

Jätkates 100 grammi vee kuumutamist, anname veele järjest suurema soojushulga ja vee temperatuur jätkab tõusmist. Mõõtes aega, mis kulub vee temperatuuri muutmiseks võrra, saame järgmised tulemused.

Kehade soojenemine: andmete tabel

Vee temperatuur (ºC)

Temperatuuri muutus (ºC)

Aeg (s)

25


0

30

5

22

35

5

59

40

5

93

45

5

126

Katsest näeme, et iga viie kraadise temperatuuri muutuse jaoks kulus ligikaudu sama palju aega (34 sekundit). Kuna veele antud soojushulk on võrdeline ajaga, siis võib öelda, et aine temperatuuri muut on võrdeline ainele antava (jahtumise korral sellelt ära võetava) soojushulgaga. Mida kõrgemat temperatuuri soovime saavutada, seda suurema soojushulga peame veele andma.

Ühesuguste koguste vee ja õli soojendamine ühesugustel pliitidel.

Järgmises katses võtame 100 grammi toasooja (22 ºC) vett ning 100 grammi toasooja toiduõli. Soojendame mõlemaid ühe minuti jooksul ühesugustel pliitidel ning mõõdame samal ajal vedelike lõpptemperatuure.

Näeme, et õli temperatuur muutub rohkem kui vee oma. Sellest saame järeldada, et ainele antav soojushulk sõltub ka ainest endast. Aine erisoojus näitab, kui palju energiat on vaja ainele anda või sellelt ära võtta, et ühe kilogrammi aine temperatuuri suurendada või vähendada 1 kraadi võrra. Erisoojust tähistatakse tähega ning selle ühikuks on .

Eelnevate katsete põhjal saame seega öelda, et soojushulk , mis tuleb anda ainele tema temperatuuri tõstmiseks teatud hulga kraadide võrra, sõltub aine erisoojusest , aine massist ning sellest, kui suur on soovitud temperatuurimuutus.

Tähistame temperatuurimuutuse, st  aine lõpp- ja algtemperatuuride vahe . Siin kirjeldatud katsetega analoogiliste katsete tulemuste põhjal saab kirja panna üldise seaduspärasuse:

Erinevate ainete erisoojused on võimalik leida Lisast 9.1.1, samuti usaldusväärsetest allikatest internetis, näiteks Vikipeediast.

Paneme tähele, et keha jahutamisel on temperatuuri muut negatiivne ning arvutamisel saame ka negatiivse soojushulga. Seda tuleb mõista nii, et jahutamisel me mitte ei anna ainele energiat vaid võtame seda.

Vaatame, kuidas neid teadmisi igapäevaelus kasutada.

Näidisülesanne 1

Kui suur soojushulk tuleb anda kahele liitrile 20-kraadisele veele, et tõsta selle temperatuur 80 kraadini?

Lahendus

Andmed






Arvutused

Leiame vee massi :

Leiame vee temperatuuri muudu

Leiame veele antava soojushulga :

Vastus. Kahele liitrile veele tuleb anda soojushulk 500 kJ, et tõsta selle temperatuuri -lt -ni.

Näidisülesanne 2

Vannis on 200 liitrit 20-kraadist vett. Kui palju tuleb maksta vee temperatuuri tõstmise eest 40 kraadini, kui 1 kWh elektrienergia hind on 13 senti kWh eest.

Lahendus

Andmed







Arvutused

Vee mass on

Leiame soojushulga , mis on vajalik veel soojendamiseks:

Elektrilistes küttekehades muundub kogu elektrienergia soojusenergiaks, soojuskadusid peaaegu ei ole. Nii saame vee soojendamiseks vajamineva soojushulga hinna arvutada otse elektrienergia hinnast. Kuna 1 dzaul on siis, kui tehakse tööd võimsusega 1 vatt ühe sekundi jooksul, siis

ehk ühele kilovatt-tunnile vastab 3,6 miljonit džauli. Nii saame energiakuluks .

Et ühe kWh maksumus on , siis:

Vastus. Vannivee soojendamise eest tuleb maksta .

Näidisülesanne 3

Termoses on 500 grammi 20-kraadist vett. Termosesse kallatakse juurde 100 grammi sooja vett, mille tulemusena tõusis vee temperatuur termoses 30 kraadini. Milline oli juurde lisatava sooja vee temperatuur?

Lahendus

Andmed






Arvutused

Termoses olev vesi soojenes selle soojushulga arvelt, mis eraldus 100 grammise sooja vee jahtumisel. Termoses oleva vee ja sooja vee lõpptemperatuurid on samad, 30 kraadi. Seega termoses oleva vee temperatuurimuut .

Leiame soojushulga , mis kulus termoses oleva 500 grammi vee soojenamiseks

Soe vesi andis ära soojushulga , mis on võrdne soojushulgaga , mille arvelt termoses olev vesi soojenes.Teades sooja vee massi , saame leida selle, kui palju muutus sooja vee temperatuur :

seega

Teades, et sooja vee lõpptemperatuur on sama, mis termoses oleva vee lõpptemperatuur – 30 kraadi –, ning sooja vee temperatuur muutus , saame leida sooja vee algtemperatuuri :

Vastus. Juurde lisatava vee temperatuur oli .

Summary

Heating and cooling of bodies

The amount of heat that must be given to a substance to raise its temperature by a certain number of degrees depends on the specific heat of the substance, the mass of the substance and the desired temperature change :

Thus, in the heat exchange, the temperature of the substance will either rise or fall. If the temperature does not change, there is no heat exchange.

Specific heat of a substance

The specific heat of a substance (denoted by the letter ) is the amount of energy required to raise the temperature of one kilogram of substance by degree. It also shows how much energy is released from a substance if the temperature of one kilogram of substance is reduced by degrees.

Harjutusülesanded
Kui palju energiat kulub ühe liitri vee temperatuuri muutmiseks 20C-lt 100C-ni?
How much energy is released when two litres of -degree water cools to degrees?
What is the temperature of the water obtained by mixing of water and of water?
Heating the room requires of energy every hour. Flowing through the room's radiator, the water cools from 60C to 55C. How much water must flow through the radiator in one day?
How much heats up a -gram rubber ball (with specific heat ), which falls from a height of meters onto a table and bounces back to a height of ? Assume that the ball receives of the amount of heat released on impact.
The power of the coffee pot is 1200W. How long does it take to boil one litre of 21C water? Try it!
Paku välja katseid, kus saaks kontrollida valemi kehtivust.
LisalugemineAdditional tasks
Soojus praktikas
Maa soojenemine
Maa pildistatuna kosmoselaeva Apollo 10 pardalt. Kosmoses on väga külm, miks meil külm ei hakka? 

Kuidas ikkagi juhtub nii, et Maa Päikese kiirguses parasjagu soe püsib? Teame nüüd üht-teist soojusülekandest. Tuletame ka meelde valgusõpetust ja proovime selgitada.

Päike on elektromagnetkiirguse allikas, mille kiirgus katab suure osa elektromagnetlainete spektrist - lisaks nähtavale valgusele ja soojuskiirgusele sisaldab see ka näiteks ultraviolettkiirgus ja röntgenkiirgus. Mis juhtub selle kiirgusega, kui see jõuab Maa atmosfäärini?

Maa atmosfäär toimib kui valgusfilter, mis neelab päikesevalguse teatud spektri osades. Näiteks Päikeselt Maa atmosfäärini jõudev röntgen- ja gammakiirgus neeldub peaaegu täielikult 80–500 km kõrgusel asuvas atmosfäärikihis, mida nimetatakse termosfääriks. Kui aine kiirgust neelab, siis peab selle temperatuur tõusma. Nii võibki õhutemperatuur kõrgustel 200–300 km ulatuda 1000–1500 K.

Atmosfäär kui valgusfilter. Täielikult neelatakse gamma- ja röntgenkiirgus, samuti suurem osa ultraviolettkiirgusest ja osa infrapunakiirgusest. Atmosfäärist pääseb täielikult läbi nähtav valgus. Pange tähele, et oleme siin lisaks lainepikkustele andnud ka valgusosakeste (footonite) energiad elektronvoltides (eV).

Atmosfääris neeldunud päikesekiirgus soojendab tugevalt atmosfääri ülemisi kihte, aga mitte selle alumisi kihte. See osa päikesekiirgusest, mis atmosfäärist läbi pääseb (nähtav valgus, samuti osa infravalgusest), neeldub osaliselt maapinnas, teine osa peegeldub ja jõuab tagasi kosmosesse.

Kõik kehad kiirgavad soojust, sealhulgas ka maapind. Kuna maapinna keskmine temperatuur ei muutu, siis peab maapind kiirgama sama koguse soojust, kui ta neelab (energia jäävuse seadus!). Aga maapinna kiiratud soojuskiirgus kosmosesse tagasi ei jõua.

Kuid miks ei saa valgus maapinnast kiirgudes kosmosesse tagasi, kui see ometi atosfäärist maapinnani pääses? Kasvuhooneefekti mõistmiseks on väga oluline tähele panna, et kogu maapinnas neeldunud valgus (sealhulgas nähtav valgus) kiiratakse sealt välja soojuskiirgusena, mis atmosääris neeldub. Atmosfääris sisalduvaid gaasilisi aineid, mis neelavad maapinna kiiratud infrapunakiirugust, on hakatud nimetama kasvuhoonegaasideks.

Maa atmosfääris on kasvuhoonegaasid (veeaur, metaan, osoon, süsinikdioksiid, lämmastikdioksiid), mis neelavad Maalt väljunud soojuskiirgust ning hoiavad seda kosmosesse tagasi levimast. Sellist nähtust nimetatakse kasvuhooneefektiks.

Siin kirjeldatud protsessi saab uurida ka arvutisimulatsioonis.

Kasvuhooneefekt (Maa atmosfäär) tagab selle, et Maal on öised ja päevad temperatuurid üsna ühtlased. Näiteks Marsil, kus atmosfääri kiht on väga õhuke, võivad öised ja päevased temperatuurid kõikuda kuni .

Soojusenergia liikumise Maa atmosfääris võtab kokku alljärgnev joonis.

Maa atmosfääri energiabilanss
Päikesest kaugemal on soojem?
Valgusallikast kaugemal olevale ekraanile langeb vähem valgusenergiat. Valguskiirte teele on asetatud kaks ühesuguse pindalaga ekraani. Ekraanile langeva valguskiirguse energiat on võimalik hinnata lugedes kokku sellele langevad valguskiired.

Kuna Maa saab oma soojusenergia Päikeselt, siis võiks oletada, et Maa on Päiksele suvel lähemal kui talvel.  Tegelikult on vastupidi – suvel on Päike meist kaugemal. Teisel pool maakera on jälle vastupidi – seal on suvel Päike lähemal. Miks siis on suvel soojem?

Valgusõpetusest ja igapäevakogemusest me teame, et mida kaugemal on vaatleja punktvalgusallikas, seda nõrgemaks jääb vaatleja jaoks sellest valgusallikast silma jõudev valgus. Maa-Päike kauguse muutumise tõttu langebki lõunapoolkera atmosfääri ülapiirile suvel kuni 7% intensiivsem päiksekiirgus kui põhjapoolkera suvel. See aga ei ole aastaaegade vaheldumise põhjus.

Aastaaegade vaheldumine on tingitud sellest, et Maa pöörlemistelg on Maa orbiidi tasapinna (ehk tiirlemistasapinna ehk ekliptika) suhtes kaldu. Seetõttu ei tõuse Päike talvel nii kõrgele horisondi kohale kui suvel. Eesti laiuskraadil on päike suvisel keskpäeval ligikaudu 55 kraadi kõrgusel horisondi kohal, talvel aga vaid ligikaudu 8 kraadi kõrgusel. Miks see oluline on?

Kui päikese kõrgus vähene, langeb igale Maa pindalaühikule vähem päikeseenergiat. Selle mõistmiseks valime Maale langevast päikesekiirgusest välja 1 m2 ristlõikega kimbu, mis langeb keskpäeval Tartu laiuskraadile (58,38 kraadi). Suvel katab selline kimp maapinnal 1,2 m2, talvel aga tervelt 7 m2. Soojusenergiat on ühes sellises kimbus ikka sama palju, seega langeb talvel ühele ruutmeetrile 7/1,2 = 6 korda vähem soojuskiirgust. See on palju suurem erinevus, kui 7%, mis on põhjustatud Maa ja Päikese omavahelise kauguse muutusest.

Miks suvel on soe ja talvel külm? Pange tähele, kuidas päiksekiired langevad keskpäeval maapinnale erinevate nurkade all. Ühe ruutmeetrise ristlõikepindalaga valguskiir katab seetõttu suvel ja talvel märksa erineva pindala maapinnal ja pindalaühiku kohta tähendab see suvel 6 korda rohkem valgust.
Termos
Termose läbilõige

Termos on seade, mille ülesandeks on hoida selle sees oleva aine temperatuuri. Suvel saab termoses hoida jooki jahedana ning talvel jällegi kuuma teed või kohvi ilma, et joogi temperatuur muutuks.

Kuidas termos töötab?

Termos koosneb sisemisest ja välimisest anumast, mille vahel on hõrendatud õhk. Mida vähem õhku on termose kahe anuma vahel, seda vähem toimub soojusülekanne soojusjuhtivuse teel – kui pole aineosakesi, ei saa ka toimuda soojusjuhtivust.

Termose sisemised pinnad on peegeldavad, tavaliselt tehtud metallist. Läikiv pind tagab, et soojuskiirgus ei pääseks termosest välja – läikiv pind peegeldab soojuskiirgust tagasi. Läikivad pinnad kiirgavad ka vähem soojuskiirgust.

Tuule käes on jahedam
Tuisk talvel 

Miks on tuule käes jahedam? Sellepärast, et lisaks soojusjuhtivusele viib soojusenergiat ära ka õhuvoolamine ehk konvektsioon.

Tõepoolest, tuulevaikse ilmaga ümbritseb meid õhukiht, mis meie soojusenergia arvel järjest soojeneb. Tuule käes asendatakse see soojem õhukiht pidevalt külma õhuga. Mida suurem on temperatuuride erinevus, seda kiiremini kaotab keha soojusenergiat ja seda suurem on külmatunne mida tajume.

Tuule mõju kehade jahtumisele saab uurida katses, kui mõõdame jahtuva keha temperatuuri tuule käes ja ilma tuuleta. Sama katse saab läbi viia ka arvutisimulatsioonis.  

Maja
Kuidas projekteerida katus ja aknad nii, et talvel pääseks tuppa võimalikult palju, suvel jälle võimalikult vähe päikesekiirgust? Kuidas paigutada päikesepaneelid, et nad saaksid neelata aasta läbi maksimaalselt päikesekiirgust? Need on näited paljudest küsimustest, mis tuleb energiatõhusa maja ehitamisel lahendada.

Eesti kliima on suhteliselt ebasõbralik ja viletsas majas kipub olema suvel liiga soe ja talvel liiga külm. Kui proovime sellist maja talvel rohkem kütta ja suvel jahutada, siis saame suuremad elektriarved ja suurema koormuse keskkonnale. Lahendus on energiatõhusate majade ehitamine. Aga milline maja on energiatõhus?

See ei olegi nii lihtne küsimus, kui esmapilgul paista võib. Samas põhimõtted, millest tuleks lähtuda, oleme me juba selgeks saanud – me teame, kuidas soojus majja ja majast välja saab, oskame hinnata päiksevalguse, tuule ja välistemperatuuri mõju.

Kõiki majades esinevaid soojusnähtusi korraga käsitleda on keeruline, väga palju erinevaid nähtuseid ja nendega seotud muutujaid. Teadus annab meile ka võtme, kuidas suurt ülesanneks väiksemateks osaülesanneteks jagada. Saab näiteks võtta ette aknad ja küsida, milline on nende roll ruumide temperatuurile mingisugustes konkreetsetes ilmastikuoludest.

Uurime arvutisimulatsioonis akende mõju toa temperatuurile.

 

Kuidas kuumalaine ajal kodu jahutada?

Mida teha, kui kuumalaine ajal ei ole ka öösel piisvalt jahe, et maja maha jahutada?
Mere ääres soojem?
Läänemeri märtsis

Nüüd saame ka näiteks arutleda teemal, miks on suvel mere ääres enamasti jahedam kui sisemaal, kuid talvel seevastu soojem.

Päiksekiirgus neeldub nii merevees kui ka maapinnas. Aga vee soojusmahtuvus on suurem, kui pinnase oma. Nii kulub vee soojendamiseks kauem aega ja see ka jahtub kauem.

Seetõttu on suvel merevee temperatuur madalam kui kaldapinnasel, mere kohal olev õhk soojusvahetuses jahtub ning tuul toob jahedust ka rannikule. 

Talvel on mere ääres soojem kui sisemaal, kuna jäätumata mere temperatuur on alati kõrgem kui 0 kraadi. Merevesi soojendab õhku ja soe õhk liigub tuulena rannikule, tuues pehmema ilma.

Miks meri ka külma ilma korral kaua soe püsib? Sest vee suure soojusmahtuvuse tõttu salvestub merre suur soojushulk. Palju soojusenergiat eraldub ka jäätumisel.

Tassile kaas peale!
Kaanega teetass

Mõnikord ei ole termost käepärast, aga ikkagi tahaks teed soojas hoida. Siis hoidke vähemalt tassil kaas peal, nii jahtub tee palju aeglasemalt. 

Kuum tee soojendab vahetult enda kohal olevat õhku. Kui tass ei ole kaetud, siis selliselt soojenenud õhk tõuseb üles, asemele tuleb külmem õhk, tekib konvektsioon.

Kui tass on kaetud, siis on kaane ja tee vahel olev õhukiht „lõksus“, see soojeneb, aga ei pääse liikuma. Soojenenud õhk hakkab soojendama kaant, soe kaas omakorda ümbritsevat õhku, aga me juba nägime, et soojusjuhtivus on palju aeglasem protsess.

Kuuma tee jahtumist saab uurida kodustes katsetes, aga ka arvutisimulatsioonis.

Kosmoses ilma skafandrita?
Kas saaks ka ilma skafandrita?

Kas kosmoses on külm? Kerge on leida viiteid, mis ütlevad, et seal valitseb temperatuur ehk .

Aga see on vaid veerand lugu.

Kosmos ei ole päris tühi, aga aatomeid on seal tõesti väga vähe – kuupmeetris vähem kui üks. Sellise tihedusega aine ei saa kehade temperatuuri märgatavalt mõjutada ja energiat saab kosmoses kaotada vaid soojuskiirgusena. Kosmoses saab energiat ka juurde, kui keha neelab päikesekiirgust.

Kui palju energiat me kaotame soojuskiirgusena? Võtame siin teadmiseks ühe valemi, mis meile selle numbri annab:

Siin tähistab soojuskadu džaulides, on aeg sekundites, on keha kiirgavus (inimkehal on see ), on Stefan-Boltzmanni konstant (), on keha pindala.  Kui paneme valemisse arvud asemele, arvestades, et keha temperatuur on 34 kraadi ja kosmoses on temperatuur –270 kraadi (3 K), saame teada, et me kaotaks kosmoses soojust võimsusega 1000 W (23-kraadises toas on see number 133 W). 

Toitumisinfo küpsise pakkepaberil. Kui kauaks jätkub ühest sellisest küpsisest, et meie keha temperatuuri hoida.

Oletame, et inimene kaalub 70 kg. Kuna iga grammi vee soojendamiseks ühe kraadi võrra kulub soojust 4,18 J, jahtuksime sellises keskkonnas kümne minuti jooksul kõige rohkem kaks kraadi. Et sellist soojuskadu kompenseerida, peaksime sööma 60 000 J ehk 14 toidukalorit (kcal) minutis ja kogu see energia peaks ka soojuseks muunduma, st toit tuleb seedida. Aga üks neist küpsistest iga 2–3 minuti järel on täiesti piisav.

Teiste sõnadega, kosmos ei ole nii „külm“  koht, kui võiks arvata. Jah, seal on külm, aga seal on liiga vähe ainet, et midagi kiiresti maha jahutada.

Summary

Kasvuhooneefekt

Maa atmosfääris on kasvuhoonegaasid (veeaur, metaan, osoon, CO2, N2O), mis neelavad Maalt väljunud soojuskiirgust ning hoiavad seda kosmosesse tagasi levimast. Sellist nähtust nimetatakse kasvuhooneefektiks.

Soojusõpetus on praktiline

Kehade soojuslike omaduste ja soojusülekande põhiomaduste tundmine annab võimaluse selgitada erinevaid igapäevaelulisi nähtuseid ning ennustada praktiliste ja hüpoteetiliste katsete tulemusi.

Harjutusülesanded
Kas suvel toas madalama temperatuuri hoidmiseks on mõistlik aknakatted paigutada tuppa või välisseina külge?
Anname teile paki väga toitvaid küpsiseid ja hapnikumaski. Kas oleksite valmis kosmosesse hüppama? Põhjendage vastust!
Mis on tuulekülm? Küsimusele vastamiseks kasuta internetimaterjalide abi. Kas ka termomeeter tunneb tuulekülma? Aga kosmonaut? Mida võiks nimetada tuulesoojaks?
Kas kosmoselaeva tuleb kosmoses pigem kütta või jahutada? Uuri internetimaterjale, arutle ja tee järeldusi.
Additional materialsAdditional tasks